Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Ο ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΦΝΕ


Λειτουργεί προστατευτικά

Μείωση της πιθανότητας ανάπτυξης νόσου του Crohn και ελκώδους κολίτιδας προσφέρει ο θηλασμός των νεογνών και των βρεφών, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση μελετών. Μάλιστα, ο χρόνος θηλασμού καθορίζει το βαθμό προστασίας τους. «ο θηλασμός είναι ένας τρόπος να χτίσει μια μητέρα το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού της. Πλέον ενισχύεται και η πεποίθηση ότι ο θηλασμός θωρακίζει τα παιδιά ενάντια και στις ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου, οι οποίες πιστεύεται ότι προκαλούνται από μια αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος να φιλοξενήσει την εντερική μικροχλωρίδα, δηλαδή τους μικροοργανισμούς του εντέρου», επισημαίνει ο γενικός χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος
- Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του ομίλου ιατρικού Αθηνών - ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).
Ο θηλασμός είναι ήδη γνωστό ότι λειτουργεί προστατευτικά ποικιλοτρόπως. Όσον αφορά στην προστασία από την εμφάνιση ΙΦΝΕ, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι ο θηλασμός ρυθμίζει τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και δύναται έτσι να μειώσει την πιθανότητα που έχει ένα άτομο να παρουσιάσει κάποιο φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου.
Ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και της ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ ενέκυψαν σε 35 μελέτες, που είχαν διεξαχθεί από το 1961 έως το 2016 στην Ευρώπη, τη βόρεια Αμερική και την Ασία. Παρότι υπήρχε ανομοιογένεια των συμπεριλαμβανόμενων στην ανασκόπηση μελετών, αλλά και ορισμένοι άλλοι περιορισμοί, όπως η αδυναμία αξιολόγησης της επίδρασης του χρόνου απογαλακτισμού στον κίνδυνο εμφάνισης ιΦΝΕ, κατέληξαν στο
συμπέρασμα ότι τα παιδιά που θήλασαν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ιΦΝΕ αργότερα στη ζωή τους.
HEALTH DAILY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου