Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

AΛΛEPΓIA ME AΠΛA ΛOΓIA

AΛΛEPΓIA ME AΠΛA ΛOΓIA
Έχω Αλλεργία τι σημαίνει αυτό;
O αλλεργικός εμφανίζει πολύ μεγάλη ευαισθησία σε ορισμένες ουσίες του περιβάλλοντος και όταν έρχεται σε επαφή με αυτές μπορεί να αρρωστήσει.
Έχω Αλλεργία . Τι μπορεί να πάθω;
H Συνηθέστερη αλλεργική εκδήλωση είναι το «αλλεργικό συνάχι» με φτέρνισμα, φαγούρα στη μύτη και στα μάτια και μπούκωμα. Mπορεί να εμφανιστεί και δυσκολία στην αναπνοή, βήχας, εύκολη κούραση και λαχάνιασμα δηλ. «αλλεργικό άσθμα».
Σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται φαγούρα, κοκκινίλες στο πρόσωπο και στο σώμα «δερματίτιδα» καθώς και πόνοι στην κοιλιά, εμετοί ακόμα ζάλη και λιποθυμία « αλλεργικό σοκ»
Τι προκαλεί την Αλλεργία. Ποιες είναι οι υπεύθυνες ουσίες (Αλλεργιογόνα);
Οι κυριότερες ουσίες που προκαλούν αλλεργίες είναι:
- Γύρεις λουλουδιών
- Οικιακή σκόνη
- Κατοικίδια ζώα (γάτα, σκύλος)
- Τροφές (ψάρι, φρούτα, ξηροί καρποί)
- Έντομα
- Φάρμακα
Έχω Αλλεργία - Άσθμα. Mπορώ να παίξω; - Να πάω Κατασκήνωση;
O αλλεργικός συμμετέχει κανονικά σε όλες τις εκδηλώσεις, τις εκδρομές και τα παιχνίδια. APKEI να παίρνει τα φάρμακά του και να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του γιατρού.
Έχω Αλλεργία - Άσθμα. Τι μπορώ να κάνω;
Να μάθω τι με πειράζει και να το αποφεύγω
Τα αλλεργιογόνα, ο καπνός του τσιγάρου και η ρύπανση του αέρα από τα εργοστάσια και τα αυτοκίνητα προκαλούν χειροτέρευση.

2. Να ενημερώσω τους δασκάλους μου στο σχολείο και να ακολουθώ τις οδηγίες του γιατρού μου ιδιαίτερα στο παιχνίδι και τις εκδρομές.

Οι ασθενείς με αλλεργικές παθήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά. Αποτελούν περίπου το 30% του πληθυσμού. Έχουν πολύ σημαντικά προβλήματα που σχετίζονται:

Α. Με τη μορφή της πάθησής τους δηλ. τη δύσπνοια, τα εκτεταμένα εκζέματα και ακόμα την απειλή της ζωής τους από αναφυλακτικό σοκ.

Β. Την ανάγκη ειδικών και ακριβών φαρμάκων.

Γ. Την έλλειψη επαρκών και σωστά εξοπλισμένων αλλεργιολογικών ιατρείων καθώς και την έλλειψη ειδικών κλινικών.

Δ. Την ανάγκη σωστής επιστημονικής ενημέρωσης, αλληλο-υποστήριξης και συστηματικής προώθησης των αιτημάτων τους στους κρατικούς οργανισμούς.
Όλα αυτά δημιούργησαν την ανάγκη ύπαρξης συλλόγου ασθενών με αλλεργικές παθήσεις.
Τον Ιούνιο του 2003 δημιουργήθηκε ο σύλλογος «ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ» με πρωτοβουλία ασθενών του Αλλεργιολογικού Ιατρείου του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και ήδη αριθμεί αρκετά ενεργά μέλη, τα οποία φιλοδοξεί να πολλαπλασιαστούν καθώς επίσης έχει οργανώσει μία σειρά από ενημερωτικές εκδηλώσεις σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου