Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Ψάρι + τυρί = αλλεργία. Αλήθεια ή μύθος;

Η δυσανεξία σε κάποια τροφή μπορεί να προκαλέσει τροφική αλλεργία.  
Ειδικά τα παιδιά, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις τροφικές αλλεργίες, καθώς σε ποσοστό τουλάχιστον 5% θα εκδηλώσουν σε κάποια φάση συμπτώματα τροφικής αλλεργίας.

Οι εκδηλώσεις της τροφικής αλλεργίας εμφανίζονται μετά από κατανάλωση ή έκθεση σε πολύ μικρές ποσότητες εντός λίγων λεπτών έως και 2 ωρών. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι δερματικά, γαστρεντερικά, αναπνευστικά κ.α.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης αλλεργίας είναι μεγαλύτερος από την κατανάλωση μιας τροφής, ενώ όταν πρόκειται για συνδυασμό τροφών, τα συμπτώματα είναι λιγότερα και πιο ήπια.

Ένας από τους πιο δημοφιλής συνδυασμούς που πιστεύεται ότι προκαλεί τροφική αλλεργία είναι αυτός του ψαριού με το τυρί. Κατά πόσο ισχύει όμως αυτό;
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αν κάποιος είναι αλλεργικός στο ψάρι, θα εμφανίσει συμπτώματα είτε το φάει με τυρί είτε χωρίς.

Η αλλεργία, δηλαδή, δεν σχετίζεται με συνδυασμούς τροφών. Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν αντιδράσεις που μιμούνται την αλλεργία και εμφανίζονται σε όσους έχουν αλλεργική προδιάθεση, οι οποίες προκαλούνται από συνδυασμό ουσιών που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα κίτρινα τυριά και ορισμένα ψάρια, όπως ο τόνος και η πέστροφα. Η αντίδραση αυτή, η οποία ονομάζεται ψευδοαλλεργική, εξαρτάται από την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου