Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΡΩΤΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑ

ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΡΩΤΟΥΝ ΚΑΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΛΛΕΡΓΙΟΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΑΣΘΕΝΩΝ (Ιούνιος 2005)

Α. Για την τροφική αλλεργία
Ερώτ.; Ποια είναι τα συμπτώματα που μας δείχνουν ότι έχουμε αλλεργία σε κάποια τροφή;
Απ.:
Τα συμπτώματα ποικίλουν από πολύ ελαφρές ενοχλήσεις όπως τάση για έμετο και πόνο στην κοιλιά μέχρι βαρύτερα έως επικίνδυνα όπως μούδιασμα στο στόμα, διόγκωση της γλώσσας, δυσκολία στην αναπνοή, έντονα κοιλιακά άλγη, διάρροια και τέλος πτώση της πίεσης καθώς και απώλεια της συνείδησης.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σε διάστημα μερικών λεπτών έως και τριών ωρών από τη λήψη της τροφής.

Ερώτ.; Τι φάρμακα μπορώ να πάρω για να προφυλαχθώ από μία τροφική αλλεργία;
Απ.:
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για πρόληψη έναντι της τροφικής αλλεργίας. Η μόνη δυνατότητα είναι να εντοπισθεί με αλλεργιολογικό έλεγχο η υπεύθυνη τροφή και να αποφεύγεται η λήψη της.

Ερώτ.; Πως αντιμετωπίζεται η τροφική αλλεργία;
Απ.:
Για τις ελαφρές αντιδράσεις επαρκεί η λήψη ενός νεώτερου αντισταμινικού από του στόματος. Σε βαρύτερες καταστάσεις απαιτείται χορήγηση κορτιζόνης και στην αναφυλαξία από τροφή απαραίτητη είναι η χορήγηση αδρεναλίνης (Fastject ή Epipen).

Ερώτ.; Έχω τροφική αλλεργία, τι πρέπει να προσέξω στις διακοπές και τι μέτρα πρέπει να πάρω για το ταξίδι;
Απ.: Α.
Σε συνεννόηση με τον αλλεργιολόγο σας εφοδιασθείτε με τα απαραίτητα αντιαλλεργικά φάρμακα (προηγούμενη απάντηση).
Β.
Ενημερώστε το γραφείο ταξιδιών για την αλλεργία σας και ζητήστε να σας χορηγηθεί ανάλογο μενού (ιδιαίτερη προσοχή στα θαλασσινά).
Γ.
Σε ταξίδι με αεροπλάνο στο εξωτερικό ζητήστε άδεια να μεταφέρεται τις ενέσεις αδρεναλίνης και έχετε μαζί σας ένα μικρογεύμα που το έχετε ετοιμάσει οι ίδιοι.
Δ.
Έχετε το τηλέφωνο του γιατρού σας και κάποια διεύθυνση internet π.χ. www.foodallergy.org /Advocacy /airlines.html.

Ερώτ.; Μπορώ να πάθω τροφική αλλεργία στα τροπικά φρούτα;
Απ.:
Βεβαίως. Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις μπανάνες, άλλοι που έχουν ήδη ευαισθησία στο φυσικό λάστιχο (latex) μπορεί να εμφανίσουν αντιδράσεις στο μάγκο και την παπάγια διότι έχουν παρόμοιες πρωτεΐνες. Επίσης οι αλλεργικοί σε ξηρούς καρπούς (φιστίκι Π καρύδια) χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση καρύδας και παρόμοιων προϊόντων.

Ερώτ.; Τελικά πηγαίνοντας διακοπές η αλλεργία μου γίνεται καλύτερα ή χειρότερα;
Απ.:
Αυτό εξαρτάται από το είδος της αλλεργίας και τη δικής συμπεριφορά. Π.χ. ασθενής με αλλεργία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης εάν ταξιδέψει σε μεγάλο υψόμετρο (όπου δεν υπάρχουν ακάρεα) θα παρουσιάσει βελτίωση, το ίδιο και ασθενής με αλλεργία στην παριετάρια (Μεσογειακό φυτό) που θα ταξιδέψουν στη Βόρεια Ευρώπη. Στην αντίθετη περίπτωση ασθενής με αλλεργία στα αγρωστώδη ταξιδεύοντας το καλοκαίρι στη Β. Ευρώπη θα παρουσιάσει επιδείνωση.

Ερώτ.; Τι είναι τα προβιοτικά (probiotics) και πόσο βοηθούν στην αντιμετώπιση της αλλεργίας;
Απ.:
Είναι τροφές που περιέχουν συγκεκριμένες ομάδες βακτηριδίων (κυρίως λακτοβάκιλλοι), οι οποίες θεωρούνται ότι αλλάζουν την εντερική χλωρίδα και ενισχύουν συνολικά την άμυνα του οργανισμού. Υπάρχουν ενδείξεις ότι επιδρούν θετικά στην αντιμετώπιση των αλλεργικών παθήσεων.

ΑΛΛΕΡΓΙΚΕΣ ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ
Ασφαλής ή επικίνδυνη εξέταση;
Οι αλλεργικές δερματικές δοκιμασίες αποτελούν την κύρια διαγνωστική εξέταση για την επιβεβαίωση της υπερευαισθησίας που εκδηλώνεται με τη μεσολάβηση της IgE και των σιτευτικών κυττάρων. Έχουν χρησιμοποιηθεί κατά τον καθορισμό της αιτιολογίας των αλλεργικών συμπτωμάτων, την καθοδήγηση του ιατρού ως προς τη λήψη των κατάλληλων περιβαλλοντικών μέτρων και τη διενέργεια ειδικής ανοσοοθεραπείας. Διακρίνονται σε επιδερμικά, διαδερμικά και ενδοδερμικά.
Γενικά δεν είναι γνωστή η συχνότητα και η σοβαρότητα των συστηματικών αντιδράσεων στα βρέφη και τα νεαρά παιδιά κατά τη διενέργεια των δερματικών δοκιμασιών. Σε πρόσφατη μελέτη οι Devenney και Falth-Magnussoon ανασκόπησαν στις συστηματικές αλλεργικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 19 ετών σε χρονικό διάστημα 2 ετών.
Παρουσιάζουν 6 περιπτώσεις που όλες αφορούν βρέφη 2,5 έως 5 μηνών με εκτεταμένο έκζεμα και οικογενειακό ιστορικό ατοπίας τα οποία εκδήλωσαν συστηματικές αντιδράσεις μετά τη διενέργεια των δερματικών δοκιμασιών. Όλα τα παιδιά ελέγχθηκαν για ευαισθητοποίηση στο φρέσκο γάλα, το αυγό και σε δύο περιπτώσεις στο ψάρι. Οι περισσότεροι ασθενείς είχαν άμεση αντίδραση πομφού-ερυθήματος στο γάλα αν και το αυγό προκάλεσε συνολικά μεγαλύτερες δερματικές αντιδράσεις.
Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις αφορούσαν άμεσες γενικευμένες δερματικές αντιδράσεις και στους 6 ασθενείς (κνίδωση ή ερύθημα), ενώ σε 3 ασθενείς εκδηλώθηκαν διάφορα συμπτώματα από τις αεροφόρους οδούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι τα 4 από τα 6 παιδιά ήταν αποκλειστικά σε μητρικό θηλασμό και δεν υπήρχε στο ιστορικό τους ένδειξη ευαισθητοποίησης σε τροφές. Δεν είναι γνωστό εάν τα συμπτώματα των παιδιών παρουσίαζαν έξαρση ανάλογα με τη δίαιτα της μητέρας ή εάν η μητέρα ήταν σε ειδική δίαιτα αποκλεισμού. Οι ασθενείς αυτοί δεν είχαν προηγουμένως εκδηλώσεις άσθμα ή αναφυλαξία. Όλες οι δερματικές δοκιμασίες έγιναν με νωπά εκχυλίσματα τροφών (γάλα, ασπράδι αυγού).
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ηλικία κάτω των 6 ετών, η διπλή διενέργεια των δερματικών δοκιμασιών (που αυξάνει το αλλεργιογονικό φορτίο) και το εκτεταμένο έκζεμα αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση συστηματικών αλλεργικών αντιδράσεων.

1. Ποια είναι τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα στην Ελλάδα;
Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης (έως 50% των περιπτώσεων), οι γύρεις των αγροστωδών καθώς οι γύρεις της παριετάριας και της ελιάς αποτελούν τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα στο χώρο της Ελλάδας.
Συνήθη τροφικά αλλεργιογόνα είναι το γάλα και το αυγό στα παιδιά, ενώ το ψάρι και οι ξηροί καρποί στους ενήλικες.
Σημαντικά επίσης ως αλλεργιογόνα θεωρούνται το latex (λάστιχο), τα δηλητήρια των υμενοπτέρων και ορισμένα φάρμακα (κυρίως αντιβιοτικά).

2. Πόσο ασφαλή είναι οι δερματικές δοκιμασίες; (αλλεργικά test)
Γενικά θεωρούνται ασφαλή και αξιόπιστη διαγνωστική μέθοδος. Πρέπει όμως να γίνονται από ειδικό γιατρό που έχει κατάλληλα εκπαιδευτεί και γνωρίζει ποιες ουσίες και σε ποια πυκνότητα πρέπει κατά περίπτωση να χρησιμοποιηθούν. Απαιτείται βεβαίως ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που είναι έντονα ευαισθητοποιημένα.

3. Πότε πρέπει να γίνεται εργαστηριακή ανίχνευση αντισωμάτων (rast)
Στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να γίνουν δερματικές δοκιμασίες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι όταν ο ασθενής παίρνει αντιισταμινικά φάρμακα, πάσχει από εκτεταμένη δερματοπάθεια και όταν δεν μπορεί να συνεργαστεί με το γιατρό. Η μέθοδος ενδείκνυται επίσης σε παιδιά κάτω των 6 ετών.

4. Τα αλλεργικό παιδί θα γίνει ένας αλλεργικός ενήλικας;
Η αλλεργική ευαισθησία συνήθως παραμένει, τα συμπτώματα όμως υποχωρούν ενώ μπορεί να αλλάξει και η κλινική εικόνα. Οι τροφικές αλλεργίες της βρεφικής ηλικίας συνήθως χάνονται σε ηλικία 8-10 ετών. Παρόλα αυτά όμως μπορεί αργότερα τα παιδιά αυτά να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα ή άσθμα.
Το παιδί με αλλεργικό άσθμα έχει πιθανότητες έως 50% κατά την εφηβεία να ξεπεράσει το πρόβλημα.

5. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας χειροτερεύει τις αλλεργίες;
Ασφαλώς. Έχει διαπιστωθεί ότι η έκθεση σε ρυπογόνες ουσίες όπως το διοξείδιο του θείου και τα οξείδια του αζώτου προκαλούν επιδείνωση του βρογχικού άσθματος και επιπλέον τα αιωρούμενα σωματίδια δρούν συνεργικά με τις γύρεις στην εκδήλωση αλλεργικής αντίδρασης.

6. Συνιστάται οι αλλεργικοί ασθενείς να έχουν κατοικίδια ζώα;
Εξαρτάται από το είδος της αλλεργίας τους και από τα θετικά δερματικά τέστ. Γενικά όμως πρέπει να λαμβάνεται υπΥ όψιν ότι τα ατοπικά άτομα ευαισθητοποιούνται εύκολα και επομένως είναι δυνατόν να αναπτύξουν επιπρόσθετη αλλεργία στη γάτα ή στο σκύλο.

7. Μπορεί τα κατοικίδια ζώα να ευαισθητοποιηθούν από τους ανθρώπους;
Είναι γνωστό ότι η γάτα και ο σκύλος εμφανίζουν αρκετά συχνά αλλεργική ρινίτιδα που οφείλεται σε ευαισθησία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Είναι δυνατόν όμως να ευαισθητοποιηθούν και στα επιθήλια του ανθρώπου.

8. Μπορούν οι τροφές και τα συντηρητικά τροφών να επιβαρύνουν το βρογχικό άσθμα;
Ορισμένες τροφές και τα συντηρητικά τους μπορούν να προκαλέσουν επιδείνωση του βρογχικού άσθματος. Πιο συγκεκριμένα: α) τα μεταθειώδη που βρίσκονται στα κρασιά και στους ξηρούς καρπούς, β) τα σαλικυλικά που χρησιμοποιούνται σαν συντηρητικά σε γλυκά και αποξηραμένα φρούτα. Τέλος ορισμένες τροφές όπως τα αλλαντικά και κάποια ψάρια περιέχουν μεγάλες ποσότητες ισταμίνης που δρα επιβαρυντικά στο άσθμα.

9. Η ειδική ανοσοθεραπεία αναστέλλει την εξέλιξη της αλλεργικής ρινίτιδας σε αλλεργικό άσθμα;
Είναι γνωστό ότι πολλοί ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα αναπτύσσουν αργότερα και αλλεργικό άσθμα. Έχει διαπιστωθεί ότι η ειδική ανοσοθεραπεία μπορεί να αναστέλλει την εξέλιξη αυτή.

10. Ποιες τροφές επηρεάζουν το έκζεμα;
Σε παιδιά κάτω των δύο ετών η τροφική αλλεργία στο γάλα και στο αυγό παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της ατοπικής δερματίτιδας. Στις μεγαλύτερες ηλικίες η τροφική αλλεργία δεν είναι ιδιαίτερα συχνή.

11. Ποιοι πρέπει να κάνουν επιδερμικές δοκιμασίες (patch test);
Επιδερμικές δοκιμασίες γίνονται σε ασθενείς με χρόνια δερματίτιδα Π έκζεμα. Με τα patch test μπορούν να ανιχνευθούν ευαισθησίες έναντι χημικών ουσιών και συντηρητικών που βρίσκονται μέσα σε αλοιφές, ρούχα ή αντικείμενα που έρχονται σε συνεχή επαφή με το δέρμα. Η εξακρίβωση του υπεύθυνου αιτίου και η απομάκρυνσή του βοηθάει σημαντικά στην θεραπεία της χρόνιας δερματίτιδας.

12. Είναι συχνή η αλλεργία στα προφυλακτικά;
Τα προφυλακτικά γίνονται από latex (λάστιχο) και επομένως μπορεί όντως να αναπτυχθεί αλλεργική αντίδραση σε έναν από τους δύο συντρόφους. Η ευαισθησία αυτή μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί με αλλεργικά τεστ. Μη ξεχνάτε ότι πολλές φορές προβάλλεται ψευδώς, σαν δικαιολογία για να μη χρησιμοποιηθεί το προφυλακτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου